Właściwości zdrowotne kawy Właściwości zdrowotne kawy
O kawie słyszeli chyba wszyscy. Jest to jeden z najbardziej znanych – o ile nie najbardziej znany właśnie – napój na świecie. Pija się... Właściwości zdrowotne kawy

O kawie słyszeli chyba wszyscy. Jest to jeden z najbardziej znanych – o ile nie najbardziej znany właśnie – napój na świecie. Pija się ją na praktycznie wszystkich kontynentach, w prawie każdym kraju na świecie. Czy jest to jednak zdrowy napój i czy picie kawy przynosi naszemu organizmowi coś więcej, niż tylko uczucie zadowolenia? A może jest ona po prostu szkodliwa? Dowiedzmy się.

Na początek zajmijmy się ciemną stroną legendy kawy, czyli tymi informacjami, które świadczą na jej niekorzyść. Słyszy się na przykład, że jej picie odbarwia nasze uzębienie, poza tym uzależnia. Pamiętać jednakże musimy, że wiele posiłków, czy też napojów jest w stanie wpłynąć na barwę naszych zębów i aby temu zapobiec, musimy po prostu o nie dobrze zadbać. Do tego wypicie jednej, czy dwóch szklanek kawy dziennie jeszcze nikomu nie zaszkodziło, tym bardziej, jeżeli zostało dodane do niej mleko. Z drugiej strony ciemny napój przynosi naszemu organizmowi wiele naprawdę interesujących korzyści.

Po pierwsze, sporo środków odchudzających zawiera kofeinę, która – przypomnijmy – jest również składnikiem kawy. Według naukowców, picie kawy przyspiesza proces przemiany materii aż o około 20 %! Z tego faktu wynika więc prosty wniosek, iż ciemne ziarenka mogą znacznie wspomóc nasze odchudzanie. Pod warunkiem jednak, że nie dodamy do naszego napoju żadnych składników w rodzaju śmietanki, cukru, czy słodkich syropów, gdyż wtedy cała nasza „praca” pójdzie na marne. Pamiętaj, że ekspresy do kawy delonghi pomogą ci przygotować kawę o idealnym zapachu i smaku. Do takiej kawy nie trzeba już nic dodawać, zapomnij o słodzikach.

Drugą korzyścią jest z pewnością usprawnienie krążenia krwi. Wraz z piciem kawy przepływ ten staje się bardziej klarowny, komórki odpowiednio dotlenione, a nasz organizm zyskuje lepszą kondycję i wydajność fizyczną. Wszystko to zamyka się w liczbie około 30%, co jest wynikiem naprawdę świetnym.

To jeszcze nie wszystko, jeżeli regularnie pijemy nasz ulubiony napój – to znaczy dwie – trzy szklanki dziennie – to możemy liczyć na mniejszy ból mięśni i mniejsze zakwasy po odbyciu sesji treningowej. Co więcej, czarny napój pozwoli nam też być bardziej wytrzymałym podczas takowej sesji, o ile wypijemy ją oczywiście przed rozpoczęciem treningu. Możemy również liczyć na usprawnienie naszego zdrowia jako takiego, gdyż napój, jakim raczymy się co dnia, zawiera w sobie ponad 1000 przeciwutleniaczy, o wiele więcej, niż tak bardzo znana i popularna przecież zielona herbata! Przeciwutleniacze nie tylko spowolniają procesy starzenia, ale również chronią nasze komórki przed uszkodzeniami i niwelują procesy zapalne w nich powstające. Tego rodzaju związki znajdują się oczywiście głównie w naszym pożywieniu i to stamtąd powinniśmy je czerpać, picie kawy jednakże może znacznie zwiększyć ich ilość w naszym organiźmie, a co za tym idzie, po prostu nam pomóc.

Na dodatek czarny napój nie tylko pobudza nas fizycznie, jest również w stanie wpłynąć na naszą psychikę i pomóc nam walczyć z depresją. Oczywiście nie zadziała tak, jak nasza rodzina, przyjaciele, czy też leki od specjalisty – jeżeli oczywiście takowe będą nam potrzebne – jednakże podnosi poziom serotoniny i dopaminy w ludzkim ciele, przez co nasz nastrój staje się lepszy, a my – bardziej weseli. Poza tym sama kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na tą – bądź co bądź poważną – chorobę.

Wbrew pozorom i powszechnej opinii, kawa nie powoduje zawału serca. Oczywiście picie jej w nadmiernych ilościach może do niego doprowadzić, tym bardziej, że po ciemny napój sięgają również osoby bardzo zestresowane, czy też przemęczone pracą, jednakże kawa sama w sobie chroni nasze tętnice i ma właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu nasz organizm jest mniej podatny na zachorowanie na serce i to o ponad 20%! Do tego nie tylko serce, ale również i nasza wątroba odczuwa dobroczynne działanie napoju, gdyż zmniejsza się ryzyko zapadnięcia na nowotwór, marskość, czy też stłuszczenie tego bardzo ważnego organu ludzkiego ciała.

Jeżeli lubimy raczyć się kawą z zawartością kofeiny w napoju, możemy liczyć również na zmniejszenie zapadalności na chorobę Parkinsona i to aż o 60 procent. Jest to niewiarygodnie wysoki wynik. Poza tym mniej ryzykujemy zachorowanie na cukrzycę, wszelakiego rodzaju nowotwory, a nawet Alzheimera, czy…niewydolność seksualną! Człowiek staje się nie tylko bardziej energiczny, kreatywny – czarny napój wręcz wspomaga nasze myślenie i sprawia, że lepiej działamy, co może przenieść się na lepsze wyniki w pracy, a co za tym idzie, nawet większe zyski finansowe – ale również wpływa na nasze zachowanie w trakcie spędzania bardziej intymnego czasu z ukochaną osobą, zwiększając popęd płciowy u mężczyzn i ich płodność. Do tego kawa dostarcza naszemu organizmowi tak ważnych substancji odżywczych, jak witaminy B2, B3 i B5, mangan, potas, czy magnez oraz wydłuża życia aż o około dziesięć procent.

Jakby tego wszystkiego było jeszcze mało, regularne spożywanie napoju powstałego z ciemnych ziarenek może ochronić nasze komórki skóry i przyspieszyć ich regenerację, dzięki czemu będziemy lepiej chronieni przed promieniowaniem słonecznym.

Jako bonusową korzyść możemy również odnotować sam…zapach i aromat kawy. Którzy bowiem nie lubi budzić się rano, czując w nosie ten tak przyjemnie kręcący i kuszący nas zapach, świadczący o tym, że ukochana osoba zadbała o nas na tyle, że była gotowa przygotować dla nas być może nie tylko filiżankę pobudzającego napoju, ale również i chociażby śniadanie do łóżka?

Podsumowując nasz krótki przegląd dobroczynnych i zdrowotnych właściwości kawy, nie możemy oczywiście powiedzieć, że uwielbiany przez wielu napój jest lekiem na wszystko i pijąc go nie tylko uchronimy się od zapadnięcia na wszystkie choroby i przy okazji wyleczymy również te, na które już cierpimy. Tak się zdecydowanie nie stanie. Warto jednak wiedzieć, że powszechnie panująca opinia jest dla tego wspaniałego napoju zdecydowanie krzywdząca i – idąc za najnowszymi badaniami przeprowadzonymi przez naukowców z różnych krajów – możemy jednoznacznie stwierdzić, że kawa przynosi naszemu organizmowi dużo więcej pożytku, niż szkód. Zresztą szkody powoduje nie samo jej spożywanie, a dostarczanie zbyt dużej ilości kofeiny do naszych żył, czy tętnic, a taki proces odbywa się przecież nie tylko w trakcie porannej sesji z tym napojem. Jeżeli zachowamy umiar, a do tego zastosujemy się do konkretnych zasad, opisujących na przykład, jakie rodzaje kawy będą dla nas najlepsze, czy jaka ilość wypitych przez nas filiżanek, wtedy możemy liczyć na zdecydowaną poprawę naszego stanu zdrowia i nie musimy się obawiać zawału, czy innego rodzaju „straszaka”, jaki stosują przeciwnicy kawy w rozmowach z jej wielbicielami.

Co więcej, przygotowanie dobrej kawy wcale nie wymaga od nas specjalnego wysiłku, czy też jakichś wybitnych umiejętności, jest to proces naprawdę prosty, poza tym możemy go usprawnić korzystając z ekspresu do kawy.

Autorka artykułu: Agnieszka Front

No comments so far.

Be first to leave comment below.