Drób jest bardzo popularnym mięsem, które można spotkać praktycznie na każdym kroku. Niezależnie od tego czy wejdziemy do zwykłego sklepu mięsnego, na osiedlowe targowisko czy też do większego hipermarketu –drób znajdziemy wszędzie.
Kurczak, kaczka, a może…?
Trzeba oczywiście wspomnieć, że mięso drobiowe podzielić można na kilka grup. Otóż mamy mięso z kaczki, kurczaka, gęsi, indyka – trzeba przyznać, że wybór jest naprawdę ogromny i każdy z nas może wybrać mięso, które najbardziej mu zasmakuje. Warto wiedzieć, że drób to najlepsze mięso, jakie jest polecane przez dietetyków oraz przez lekarzy. Jeżeli chcemy zadbać o nasze zdrowie, to pamiętajmy o tym, aby włączyć je do swojej codziennej diety.
Drób dla dziecka
Nie wszyscy rodzice zdają sobie sprawę, iż takie mięso można włączyć do diety dziecka już po 5 miesiącu życia. Głosy mówiące, że taki maluch jest za mały na mięso drobiowe są zdecydowanie złe. Mięso z fileta kurczaka czy też z indyka jest bardzo delikatne. Ugotowane lub uparowane stanie się jeszcze bardziej delikatne, przy czym nie straci odpowiednich wartości odżywczych. W tym momencie warto zatrzymać się na dłużej, ponieważ metody przygotowania drobiu są najróżniejsze – zarówno dla dorosłych, jak również dla dzieci. Oprócz gotowania i parowania można je podsmażać. Smażenie na oleju powoduje jednak, że mięso traci przy tym więcej wartości odżywczych. Mięso z pary lub z wody jest lepsze, bogatsze w witaminę PP, korzystnie wpływa na układ trawienny malucha. Oczywiście, nie zaszkodzi jak od czasu do czasu wybierzecie drób smażony. Kurczak, gęś czy też indyk zawierają w sobie duże ilości białka, a jest ono ważnym składnikiem przy budowie naszych mięśni. Małe dziecko nie zawsze może odpowiednią ilość białka „wyssać” z mlekiem matki, dlatego śmiało można mu je dostarczyć pod postacią mięsa drobiowego. Nie zapominajmy o rozdrobnieniu tego mięska na mniejsze kawałki. Jest ono bardzo delikatne i dziecko na pewno poradzi sobie z jego przeżuwaniem.
Dania do przyrządzenia
Dla swoich dzieci można przyrządzić bardzo delikatne pulpeciki z indyka, które są bardzo smakowite i nie są aż tak czasochłonne. Do tego można podawać je z ryżem, kaszą czy też z klasycznymi ziemniakami. Oprócz tego można spróbować przyrządzić dla całej rodziny rosół na pieczonym korpusie, skrzydłach i szyi kaczki. Warto wypróbować to danie szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ danie to idealnie rozgrzewa dziecięce organizmy od środka. Dla starszych pociech śmiało można przyrządzić nuggetsy z indyka czy też z filetów kurczaka obtoczone w płatkach kukurydzianych. Każde dziecko bez problemu będzie jadło takie danie, ponieważ jest one smaczne. Dla maluszków wystarczy ugotować mięsko z kaczki czy też kurczaka, nawet z malutką dawką przypraw, aby dziecku bardziej zasmakowało.
Polskie, to dobre
Pamiętajmy więc o tym, aby nie omijać drobiu, zwłaszcza tego polskiego. Mięso drobiowe pochodzące z polskich ferm zawsze jest bardzo starannie sprawdzane przez lekarzy weterynarii, dlatego nie trzeba obawiać się obecności żadnych antybiotyków w mięsie. Nawet, jeżeli przy zwierzętach muszą zostać użyte jakieś leki, to po zakończeniu okresu leczenia antybiotyk zostaje z kurczaka, indyka czy też z innego zwierzęcia wydalony. Ci którzy chcą dowiedzieć się więcej na temat mięsa drobiowego, jak również metod jego przyrządzania mogą zaglądnąć na portal dobrydrob.pl. Opisane są tam dokładne rodzaje tego mięsa oraz wiele innych ciekawych informacji.
No comments so far.
Be first to leave comment below.