Chcesz zdrowo się odżywiać, a jednak uważasz, że jest nie niemożliwe, ponieważ wszystkie ekologiczne produkty cechują się bardzo wysokimi cenami, na które po prostu nie możesz sobie pozwolić? To błędna i mylna postawa, ponieważ obserwując współczesny rynek, a co najważniejsze mając pewność które produkty są w pełni zdrowe z całą pewnością możemy jeść nie tylko zdrowo, ale także mając na uwadze niską cenę wszelkich produktów. Jak więc odżywiać się zdrowo a jednocześnie tanio, mamy na to kilka zasad, z których na pewno powinieneś skorzystać.
Jedz zdrowo i nie przepłacaj
Jeśli chcesz jeść zdrowo a jednocześnie nie przepłacać wystarczy, że zakupy będziesz robić z wyprzedzeniem. Raz lub da razy w tygodniu znajdź chwilę, aby wybrać się do zaufanego sklepu. Jeśli dobrze zaplanujesz swój tygodniowy jadłospis będziesz mieć możliwość kupienia produktów, które starczą na więcej porcji, a następnie zamrozić je. Dodatkowo kupując z wyprzedzeniem nie będzie pośpiechu, a tym samym po prostu porównasz produkty i ich ceny. Nie warto kupować również czegoś czego wcale nie potrzebujesz, dlatego zanim zrobisz zakupy, sprawdź co jest ci potrzebne. Z całą pewnością opłaca się również kupować produkty za pośrednictwem Internetu. Nie tylko zaoszczędzisz na dojeździe do sklepu, ale również szybko zauważysz, że produkty w sieci są nie tylko tej samej wysokiej jakości co w sklepie tradycyjnym, ale można je nabyć po o wiele niższych cenach. Warto wspomnieć o szczególnie zdrowych produktach żywnościowych, jakimi są fasola, groch, ciecierzyca. Oczywiście możemy je nabyć w postaci gotowej, wprost do spożycia w puszce. Jednakże o wiele więcej zaoszczędzimy, gdy zakupimy je w postaci suchej i samodzielnie przygotujemy.
Zdrowo nie znaczy drożej
Zdrowe odżywianie wcale nie oznacza drogiego żywienia. Oczywiście jeśli zastosujesz się do kilku ważnych zasad. Przede wszystkim pamiętaj o produktach sezonowych. Najlepiej ukazać to można na przykładzie owoców i warzyw. To właśnie one są dostępne w określonych porach roku. Kupować należy je wtedy, kiedy przypada na nie sezon a następnie mrozić i korzystać z ich zalet w czasie zimy. Co więcej pamiętać należy, że owoce czy warzywa, które to są kupione w czasie zimy wcale nie są zdrowe, ponieważ są importowane a dodatkowo bardzo w nich wiele chemicznych dodatków. Warto przygotowywać potrawy na bazie owoców sezonowych, ponieważ są stosunkowo tanie, a co więcej dostarczają do naszego organizmu ogromnej ilości warzyw i owoców. Takie produkty najlepiej kupować w gospodarstwach rolnych lub na lokalnych targach.
Andżelika
06/02/2017 #1 AuthorTo jest dobre pytanie!