Coraz więcej osób decyduje się na przejście na dietę bezglutenową – zarówno z powodów zdrowotnych (ze względu na chorobę zwaną celiakią), jak i z chęci spróbowania czegoś nowego i wyeliminowania z diety tego składnika. Problem jest taki, że bardzo wiele produktów gluten zawiera – nawet takie, po których byśmy się tego nie spodziewali. Sporym wyzwaniem jest znalezienie oferty słodyczy bezglutenowych, jak czekolada bezglutenowa.
Czym jest gluten?
To właśnie dzięki niemu wszelkiego rodzaju ciasta, wypieki czy pieczywo są takie pulchne. Gluten to występująca w niektórych zbożach (pszenicy, jęczmieniu, życie) mieszanina roślinnych białek. Glutenu nie toleruje co setna osoba – celiakia powoduje wytwarzanie przeciwciał, które po zetknięciu z glutenem atakują i niszczą kosmki jelitowe. O czym warto pamiętać, gluten nie występuje jedynie w pieczywie czy wypiekach, ale znajdziemy go także w przetworzonym mięsie, większości produktów mlecznych, lekach i przede wszystkim słodyczach. Choć możliwy jest zakup słodyczy bezglutenowych, to ich oferta nie jest zbyt duża i wymaga od kupującego przede wszystkim uważnego czytania składów na opakowaniach. Jak więc poznać czekoladę bezglutenową? I czy różni się ona smakiem od tej posiadającej gluten?
Czekolada dla każdego
Tak naprawdę czekolada bezglutenowa od tej glutenowej różni się jedynie jednym składnikiem – białkami pszenicy. Problem jest taki, że wciąż niewiele marek decyduje się na umieszczenie na opakowaniu czytelnej informacji, czy dana czekolada gluten zawiera bądź też nie, dlatego zawsze konieczne jest dokładne czytanie składów. Ale czekolady bezglutenowe nie są aż taką rzadkością – w ofercie wielu znanych, światowych marek znajdują się zarówno czekolady z glutenem, jak i czekolady bezglutenowe. Nie ma jednak reguły co do każdej z marek i rodzajów, dlatego nawet jeśli jeden rodzaj czekolady danej marki nie ma glutenu, to już taka sama czekolada, ale z orzechami albo o innym smaku może gluten posiadać. Sprawdzone, bezglutenowe czekolady można znaleźć na: https://bestilbio.sklep.pl/czekolada-bezglutenowa-cat-513.
Czekolady bezglutenowe w niczym nie różnią się od swoich glutenowych odpowiedników jeśli chodzi o kwestię smaku. Są tak samo pyszne, tak samo czekoladowe i, w zależności od ilości posiadanego kakao, tak samo słodkie bądź gorzkie. To właśnie kakao jest najważniejszym składnikiem decydującym o ostatecznym smaku każdej czekolady, dlatego brak glutenu w żaden sposób nie musi martwić fanów czekoladowych smaków.
Na szczęście świadomość związana z glutenem i pewnymi przeciwwskazaniami co do jego spożywania u sporej grupy społeczeństwa jest coraz większa, dzięki czemu coraz więcej firm decyduje się czy to na wprowadzenie szerszej oferty smakowej czekolad bezglutenowych, czy też na umieszczanie wyraźnych oznaczeń związanych z obecnością lub brakiem glutenu w produkcie.
No comments so far.
Be first to leave comment below.